Stowarzyszenie
Polski Ruch Czystszej Produkcji
Home » » Jak zmniejszyć rachunki za prąd, równocześnie chroniąc środowisko?

Jak zmniejszyć rachunki za prąd, równocześnie chroniąc środowisko?

Written By Polski Ruch Czystszej Produkcji on piątek, 27 marca 2015 | 19:01

Jak chronić środowisko na co dzień, a równocześnie oszczędzać dzięki obniżeniu rachunków za prąd? - garść propozycji prezentujemy poniżej:


  • Ustawienie lodówki / zamrażarki w najchłodniejszym miejscu w kuchni, z dala od grzejników, kuchenki i słońca [4] – można dzięki temu ograniczyć zużycie energii elektrycznej przez to urządzenie o około 6% [2].
  • Niedopuszczanie do zakurzenia i oszraniania lodówek, ustawiania maksymalnego chłodzenia, wkładania gorących potraw – zwiększa to pobór energii elektrycznej [2] (np. szron o grubości 3 mm powoduje w chłodziarce zwiększenie zużycia energii o ok. 10%, a 7 mm – o 100%. Z kolei 0,5 cm szronu w zamrażarce zwiększa pobór energii nawet o 30% [4]).
  • Należy też zapewnić prawidłową wentylację urządzenia, poprzez zachowanie odstępu tylnej ścianki lodówki od ściany oraz niezasłanianie otworów wentylacyjnych. Nie należy też zbyt długo trzymać otwartych drzwi.
  • Jeśli planujemy dłuższy wyjazd – wyłączenie lodówki [4]. Dostępne są też modele chłodziarko-zamrażarek z dwoma niezależnymi agregatami lub dwoma termostatami – można np. wyłączyć chłodziarkę, pozostawiając włączoną tylko zamrażarkę.
  • Pranie w możliwie jak najniższych temperaturach, dostosowanych do potrzeb (oszczędność energii).
  • Stosowanie prania wstępnego tylko w przypadku najbardziej zabrudzonej odzieży [4].
  • Dobieranie ilości pobieranej wody do ilości prania oraz dbanie o właściwe wypełnienie pralki (dwa prania z niepełnym ładunkiem przekładają się na zużycie energii o ok. 35 % większe niż w przypadku jednego prania z pełnym załadunkiem) [2, 4].
  • Sprawdzanie przed zakupem nowych urządzeń ich energochłonności (lub np. wodochłonności w przypadku pralek czy zmywarek) – można porównać pod tym kątem różne modele [5]. Dla przykładu, kupno chłodziarko-zamrażarki w klasie energetycznej B zamiast C przekłada się na ok. 25% mniejsze zużycie energii w trakcie jej użytkowania [4].
  • Przykrywanie garnków podczas gotowania zmniejsza zużycie energii – np. w przypadku płyt elektrycznych zużycie to może zmniejszyć się w granicach ok. 15-50% [4].
  • Gotowanie w małej ilości wody – skraca to czas gotowania i zmniejsza zużycie energii [4].
  • Wyłączenie kuchenki na kilka minut przed końcem gotowania (wykorzystanie już dostarczonej energii cieplnej) [4].
  • Unikanie częstego otwierania piekarnika podczas pieczenia – każde jego otwarcie to wzrost zużycia energii o ok. 10% [4].
  • Używanie – najlepiej przewodzących ciepło – garnków z miedzianym lub aluminiowym dnem [4].
  • Wielkość garnka warto dopasować do wielkości płyty grzejnej (średnica garnka o 2 cm większa od średnicy płyty) [4].
  • Zadbanie, aby dna używanych garnków były gładkie i czyste - brudne garnki zwiększą zużycie energii nawet o 50% [4].
  • Używanie czajników z płytą grzewczą, a nie spiralą – spirala musi być cała zakryta wodą, więc za każdym razem trzeba gotować co najmniej 0,5l wody, nawet jeśli potrzebujemy jej mniej.
  • Dostosowanie ilości gotowanej wody do aktualnych potrzeb oraz usuwanie kamienia z czajnika pozwoli oszczędzić sporo energii (w przypadku usuwania kamienia – ok. 10%) [4].
  • Przelanie zaparzonej kawy z ekspresu do termosu – wyłączenie ekspresu sprawi, że nie będzie on pobierał ciągle energii na utrzymanie ciepła kawy [4].
  • Wyłączenie „zbędnej żarówki” (pamiętając, że klasycznej żarówki nie opłaca się gasić na okres krótszy niż 6 minut („przy krótszym okresie straty energii, związane głównie z rozgrzaniem żarnika, są wyższe niż oszczędność ze zgaszenia światła” [2]).
  • W przypadku żarówki energooszczędnej (świetlówki kompaktowej, sodówki) nie opłaca się wyłączanie jej, jeżeli wychodzimy z pokoju na ok. 1-2 minuty (zbyt częste wyłączanie i włączenie skraca jej żywotność) [4].
  • Używanie światła halogenowego i oświetlenia energooszczędnego [2] (żarówka energooszczędna w porównaniu ze zwykłą zużywa ok. 5 razy mniej energii i świeci 6-12 razy dłużej; żarówki takie wystarczają średnio na 6-8 lat [3, 4]). Żarówki energooszczędne powinny być zainstalowane w pomieszczeniach, w których spędza się najwięcej czasu [4].
  • Dobre oświetlenie miejscowe stanowiska pracy, zamiast niepotrzebnego oświetlenia całe-go dużego pomieszczenia [2] (np. podczas pracy przy biurku).
  • Rezygnacja z ogólnego oświetlenia o dużej mocy na rzecz oświetlenia punktowego o mniejszej mocy [4].
  • Zastosowanie oświetlenia bocznego zamiast sufitowego (mniej ekonomicznego) [4].
  • Dobieranie żarówek odpowiednio do pomieszczeń: np. silniejsze do łazienki, słabsze do sypialni [4].
  • Stosowanie mniejszej liczby, za to mocniejszych żarówek – np. jedna żarówka 100W zużywa o 20% mniej energii niż dwie 60W, czy trzy 40W; należy kontrolować liczbę zapalonych żarówek [4].
  • Utrzymywanie w czystości szyb (brudne mogą pochłaniać nawet 30% światła) oraz żarówek i kloszy (te z kolei nawet 60%) [4].
  • Zainstalowanie przełączników regulujących natężenie światła [2].
  • Automatyczne wyłącznie światła na klatkach schodowych (czujnik ruchu, wyłączniki czasowe).
  • Wyłączanie działających bez wyraźnej potrzeby urządzeń elektrycznych (radia, telewizory, komputery, rzutniki pisma itp.) [2].
  • Wg [4] sprzęt RTV należy wyłączyć, jeśli nie będzie używany dłużej niż przez 15 minut (poniżej 15 min. zużycie energii przy ponownym włączeniu jest większe niż potencjalne oszczędności; w przypadku komputera – ok. 16 min.) [4]. Należy też unikać trybu czuwania („stand-by”) w którym urządzenie również zużywa sporo energii [4].
  • Włączona na stałe drukarka zużywa ok. 93% energii w trybie „czuwania”, a tylko ok. 7% na samo drukowanie (warto zaznaczyć, że drukarki atramentowe – choć wolniejsze – zużywają 80-90% mniej energii niż drukarki laserowe [4]).
  • Wyłączanie ładowarek, gdy nie są potrzebne – przykładowo „ładowarki do telefonów bezprzewodowych i komórkowych pobierają energię niezależnie od tego czy znajduje się na nich słuchawka i czy jest już ona naładowana” [4].
  • Zrezygnowanie z korzystania z drobnego sprzętu elektrycznego (maszynek do golenia, otwieraczy do puszek, szczoteczek do zębów itp., które nie tylko zużywają prąd, lecz również ich produkcja jest bardzo energochłonna) [2] (poza tym często powstają przy tym odpady niebezpieczne w postaci zużytych baterii).
  • Wykorzystywanie drobnego sprzętu na baterie słoneczne zamiast zasilanego klasycznymi bateriami lub z sieci elektrycznej.
  • Wykorzystywanie w urządzeniach baterii wielokrotnego ładowania (mniej odpadów zawierających elektrolit); tylko 1 wyrzucona „guzikowa bateria srebrowa jest w stanie skazić 1 m3 gleby i zatruć 400 litrów wody” [7]. Ogólnie należy unikać produktów, które po wykorzystaniu mogą stać się niebezpiecznymi dla środowiska odpadami.
  • Rozpoczynanie prasowania od tkanin wymagających niższej temperatury – nie będzie wówczas potrzeby schładzania żelazka [4].
  • Ograniczenie korzystania z funkcji nawilżania przy prasowaniu – powoduje ona zwiększenie zużycia energii o ok. 20%.
  • Rezygnacja z prasowania ręczników, bielizny osobistej, koszuli nocnych, piżam, ścierek, pościeli [2].
  • Kupowanie takich ubrań, pościeli itp., których nie trzeba prasować [2].
  • Regulowanie mocy pracy odkurzacza stosownie do odkurzanego materiału [4].
  • Wymiana worka w odkurzaczu jeszcze zanim zapali się kontrolka informująca o jego przepełnieniu – zużycie energii przez odkurzacz przy tak zapchanym worku rośnie o połowę [4].
  • Jeżeli w budynku są windy np. czteroosobowe i towarowe, korzystać z tych mniejszych, ewentualnie poczekać na sąsiada, który idzie za nami, żeby ograniczyć liczbę kursów widny – zmniejszy to zużycie prądu (który nota bene rozliczany jest w czynszu).

Udostępnij

0 komentarze :

Prześlij komentarz